Ingrid Hens


Ingrid Hens: Facilitator, Coach en Praktisch Filosoof

Ingrid Hens  (°1957) is sinds ze jong was gepassioneerd door paarden en rijden. Samen met haar zus had ze een drachtige merrie en later dus ook een veulen. Toen ze ging studeren werden de paarden te duur en verdwenen ze uit haar leven.

Ze studeerde ‘Politieke en Sociale Wetenschappen’ en ‘Psychologische Wetenschappen’ en heeft haar hele loopbaan les gegeven en studenten begeleid aan de instelling die nu Universiteit Hasselt geworden is.

Ze was aan de Uhasselt verbonden aan het departement Mens, Maatschappij en Communicatie. Ze had opdrachten aan de MBA opleiding, in de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen en de faculteit Geneeskunde op gebied van psychologie, sociologie, communicatie- en sociale vaardigheden en ethiek.

Daarnaast heeft ze gewerkt in een adviesbureau in Frankrijk en Brussel en als zelfstandig trainer en opleider.

In die tijd heeft ze samen met haar man (Luc Van Hoecke) ook 3 zonen gekregen en opgevoed.

Ingrid ziet zichzelf als facilitator van dialogen, leerprocessen en groepsprocessen, praktisch filosoof en coach. Op die manier heeft ze ook haar lesopdrachten Ethiek aan studenten uit de faculteiten TEW, Geneeskunde en Biomedische wetenschappen ingevuld.

Ze volgde opleidingen in

In 1996 kwamen de paarden terug meer op de voorgrond in haar leven en werd ze gefascineerd door een meer natuurlijke en harmonische omgang met de paarden.

Toen ontdekte ze ook de kracht van paarden als medium tot persoonlijke (en groeps-) ontwikkeling. In deze hele periode maakte ze zich bekend met het werk van verscheidene ‘paardenfluisteraars’ en diverse methoden om met paarden om te gaan.

In verband met het werken met paarden rond menselijk leren, groei en ontwikkeling, volgde ze internationale opleidingen bij

  • EAGALA (Equine assisted Growth And Learning Association)
  • OK Corral (Equine Assisted Psychotherapy – Greg Kersten)
  • Kathy Pike (Equine Facilitated Learning and Coaching), Epona Approved Instructor (Linda Kohanov)

Ze volgde verschillende soorten workshops en cursussen op dit gebied, o.a. bij Martine Bergay (FR) enBarbara Rector (USA)

Ze blijft up to date door het volgen van conferenties en studiedagen op dit gebied.

Ingrid bood aan de Uhasselt het keuzevak ‘Horse sense for docs’ aan (5 opeenvolgende dagen) voor 3e Bach studenten Geneeskunde en extra lesdagen met paarden in de Postacademische Vorming Relatie- en communicatievaardigheden.
Ingrid deed aan de Uhasselt ook onderzoek naar hoe paarden ingezet (kunnen) worden bij persoonlijke ontwikkeling en groepsontwikkeling en bij ethische reflectie.

Ze combineert een interesse voor de dagelijkse praktijk met een sterk reflectieve filosofische ingesteldheid en is ook heel communicatief gericht. Zelfreflectie en reflectie over de eigen opvattingen en het eigen wereldbeeld gebeurt altijd door confrontatie met verschillen, bvb. verschillen tussen beoogde effecten en feitelijke effecten of verschillen in opvattingen tussen mensen.

Ondertussen heeft Ingrid ook de algemene landbouwcursus (2014), de specialisatie Paardenhouderij en de specialisatie Hoevetoerisme (2015) gevolgd bij NAC-vzw gevolgd.
In 2014 volgde ze ook de 10-daagse “Permaculture Design Course”. Deze principes gaan Luc en Ingrid zoveel mogelijk toepassen op hun nieuwe locatie.