Wie zijn we?


DSC_7056-001

Uw partners met ‘paard-ners’

Luc: ‘paardenspecialist’ met mensenkennis

Ingrid: ‘mensenspecialist’ met paardenkennis

Ingrid Hens: Facilitator, Coach en Praktisch Filosoof

http://www.reflections-online.be/INGRID%20HENS1%20miniatuur%20sepia%20RVB.JPGIngrid Hens  (°1957) is sinds ze jong was gepassioneerd door paarden en rijden. Samen met haar zus had ze een drachtige merrie en later dus ook een veulen. Toen ze ging studeren werden de paarden te duur en verdwenen ze uit haar leven.

Ze studeerde ‘Politieke en Sociale Wetenschappen’ en ‘Psychologische Wetenschappen’ en heeft haar hele loopbaan les gegeven en studenten begeleid aan de instelling die nu Universiteit Hasselt geworden is.

Ze was aan de Uhasselt verbonden aan het departement Mens, Maatschappij en Communicatie. Ze had opdrachten aan de MBA opleiding, in de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen en de faculteit Geneeskunde op gebied van psychologie, sociologie, communicatie- en sociale vaardigheden en ethiek.

Daarnaast heeft ze gewerkt in een adviesbureau in Frankrijk en Brussel en als zelfstandig trainer en opleider.

In die tijd heeft ze samen met haar man (Luc Van Hoecke) ook 3 zonen gekregen en opgevoed.

Ingrid ziet zichzelf als facilitator van dialogen, leerprocessen en groepsprocessen, praktisch filosoof en coach. Op die manier heeft ze ook haar lesopdrachten Ethiek aan studenten uit de faculteiten TEW, Geneeskunde en Biomedische wetenschappen ingevuld.

Ze volgde opleidingen in

In 1996 kwamen de paarden terug meer op de voorgrond in haar leven en werd ze gefascineerd door een meer natuurlijke en harmonische omgang met de paarden.

Toen ontdekte ze ook de kracht van paarden als medium tot persoonlijke (en groeps-) ontwikkeling. In deze hele periode maakte ze zich bekend met het werk van verscheidene ‘paardenfluisteraars’ en diverse methoden om met paarden om te gaan.

In verband met het werken met paarden rond menselijk leren, groei en ontwikkeling, volgde ze internationale opleidingen bij

  • EAGALA (Equine assisted Growth And Learning Association)
  • OK Corral (Equine Assisted Psychotherapy – Greg Kersten)
  • Kathy Pike (Equine Facilitated Learning and Coaching), Epona Approved Instructor (Linda Kohanov)

Ze volgde verschillende soorten workshops en cursussen op dit gebied, o.a. bij Martine Bergay (FR) enBarbara Rector (USA)

Ze blijft up to date door het volgen van conferenties en studiedagen op dit gebied.

Ingrid bood aan de Uhasselt het keuzevak ‘Horse sense for docs’ aan (5 opeenvolgende dagen) voor 3e Bach studenten Geneeskunde en extra lesdagen met paarden in de Postacademische Vorming Relatie- en communicatievaardigheden.
Ingrid deed aan de Uhasselt ook onderzoek naar hoe paarden ingezet (kunnen) worden bij persoonlijke ontwikkeling en groepsontwikkeling en bij ethische reflectie.

Ze combineert een interesse voor de dagelijkse praktijk met een sterk reflectieve filosofische ingesteldheid en is ook heel communicatief gericht. Zelfreflectie en reflectie over de eigen opvattingen en het eigen wereldbeeld gebeurt altijd door confrontatie met verschillen, bvb. verschillen tussen beoogde effecten en feitelijke effecten of verschillen in opvattingen tussen mensen.

Ondertussen heeft Ingrid ook de algemene landbouwcursus (2014), de specialisatie Paardenhouderij en de specialisatie Hoevetoerisme (2015) gevolgd bij NAC-vzw gevolgd.
In 2014 volgde ook de 10-daagse “Permaculture Design Course”. Deze principes gaan Luc en Ingrid zoveel mogelijk toepassen op hun nieuwe locatie.

 

Luc Van Hoecke – Facilitator, Coach

http://www.reflections-online.be/images/Luc%20en%20fuinur%20sepia758_small.JPGLuc Van Hoecke is coach en facilitator en de levenspartner en paardenmaatje van Ingrid Hens. In zijn jeugd had hij fantastische ervaringen met de paarden van zijn oom. Deze belevingen zijn hem altijd bijgebleven en hebben het verlangen naar het omgaan met paarden blijven voeden.

Luc heeft een professionele loopbaan als zelfstandige in de bank- en verzekeringssector van 20 jaar achter de rug. In 1996 is hij samen met Ingrid terug de paarden gaan opzoeken en is hij volop gebeten door de paardenmicrobe.

Luc is gespecialiseerd in de omgang met paarden en de uitwisseling tussen het gedrag van de mensen en de paarden. Zijn doel is om het welzijn van de paarden te verbeteren. Dit wil hij bereiken door de mensen grondig te informeren over hoe ze beter kunnen omgaan en rijden met hun paard. Kennis doorgeven is voor hem belangrijk omdat de mensen zouden begrijpen waarom ze iets op een bepaalde manier beter kunnen doen of beter niet doen. Toch tracht hij meer te coachen of nog beter te faciliteren dan les te geven. Mensen laten ervaren en voelen en hen zelf laten groeien is meer en meer van uit zijn ervaring als lesgever op de voorgrond getreden.

Verder streeft hij in de omgang en het rijden met paarden naar harmonie. Zijn manier vertrekt van de bewustwording van het eigen lichaam door bewegingsoefeningen. Deze oefeningen komen voort uit de lessen tai chi die hij gevolgd heeft.

Luc is een erg goede waarnemer van de communicatie en relatie tussen mensen en paarden en erg belezen op gebied van de omgang met paarden en het paardrijden.

Hij heeft samen met Ingrid enkele beginselen neergeschreven in ‘De ‘Balancer’, an equilib(e)rating process.

In verband met het werken met paarden rond menselijk leren, groei en ontwikkeling, volgde hij tevens een internationale opleiding bij EAGALA (Equine assisted Growth And Learning Association)

Gezamenlijke paardenervaring

Ingrid en Luc hebben sinds 1996 samen of individueel nogal wat lessen en clinics gevolgd rond de omgang en het rijden met paarden bij o.a.

Ze bestuderen samen zowat alles wat er te vinden is op het gebied van de harmonische omgang met paarden en verfijnen daarbij hun eigen visie en methode.

Ze interesseren zich voor verschillende rijstijlen en streven naar een zo natuurlijk mogelijk en ongedwongen rijstijl, waarbij grondwerk en rijden op elkaar aansluiten.

Nadat ze veel verschillende hoofdstellen met en zonder bit en halsters hebben uitgeprobeerd zijn ze terecht gekomen bij the bitliss bridle van Dr. Cook en rijden beiden naar volle tevredenheid bitloos met zijn type hoofdstel.

Ingrid reed haar 1e Arabische ruin ondertussen ook met een cordeo in een afgesloten ruimte. Om veiliggheidsredenen rijdt ze bij buitenritten ook steeds met een bitloos hoofdstel. (foto’s)